Ukoliko stanari nisu zadovoljni našim radom u prvih 3 meseca, vraćamo novac - bez ikakvih pitanja!

Category

Kućni red Beograd – Sve što treba da znate u 2023.

Full name
11 Jan 2022
5 min read
Category
5 min read

Kućni red Beograd – Sve što treba da znate u 2023.

Objavljeno
11 Jan 2022

Kućni red Beograd – Sve što treba da znate u 2023.

Autor
Uroš Đaković
Objavljeno
15.6.2023
Vreme čitanja
🕝
8 minuta

Iako često kršena, zanemarivana i podcenjivana, pravila kućnog reda nam svima u mnogome olakšavaju život, pogotovo kada živite u gradu u kome velika većina stanovništva živi u stanovima.

Kućni red Beograd - Beohost
Kućni red 2023 Beograd

Šta je to što treba da znate u 2023 kada je kućni red Beograd u pitanju? Saznajte koja su vaša prava i obaveze, bilo da ste vlasnik stana ili podstanar i da li se nešto promenilo u odnosu na prethodnu godinu?

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022 godine, u Beogradu živi 1.668.273 stanovnika. Kao najmnogoljudniji grad u Srbiji, Beograd takođe beleži i najveći porast broja stanova, čak 18,55%, te ukupan broj stambenih jedinica iznosi 871.245. A gde su stanovi, tu su i pravila koja omogućavaju suživot u stambenim objektima koje sadrže ponekad i preko 100 stambenih jedinica.

Kućni red u zgradama u Beogradu, postoji već dugi niz godina, međutim, tek od donošenja nove odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i poslovno-stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda (18. novembra 2019. godine), počinje ozbiljnije da se primenjuje.

Da li zbog kaznenih odredbi, komunalne policije, podizanja svesti građana ili iz nekog drugog razloga, kućni red u zgradama postaje veoma bitna stavka ukoliko živite u stambenoj zgradi. To je nešto čega morate biti svesni čak pre nego što uključite mikser ili vas ponese muzika pa odlučite da zaigrate užičko kolo u vašem stanu negde oko ponoći.

No, da krenemo od početka.

Na koga se odnose pravila i kome se treba obratiti?

Kao što smo već naglasili, pravila kućnog reda se ne odnose samo na vlasnike stanova, garaža i pomoćnih objekata, već i na zakupce, stanare i korisnike zajedničkih prostorija zgrade, bilo da je reč o pravnom ili fizičkom licu.

Organi stambene zajednice su:

  • skupština stambene zajednice
  • upravnik ili profesionalni upravnik zgrade

S obzirom da se Pravilnik odnosi ne samo na pravila življenja u smislu poštovanja vremena odmora, već i na održavanje stambenih zgrada u Beogradu, on ujedno pokriva sve segmente koji omogućavaju nesmetan suživot svih stanara jedne zgrade.

Mir i tišina u vreme odmora

Svi znamo koliko buka iz susednog stana može da iritira ukoliko radite od kuće ili pak trebate da se naspavate pred ispit, a komšinica je baš tada rešila da uključi veš mašinu koja vam skače nad glavom, pojača televizor ili počne da viče na muža koji je kupio pogrešne kore za pitu.

Ukoliko niste znali, kućni red nalaže dnevno i noćno vreme odmora, čiji se termin razlikuje u zavisnosti od toga da li je reč o vikendu ili o radnom danu.

Kućni red - Vreme Odmora - BeoHost

U tim periodima zabranjena je svaka vrsta buke koja može da remeti ostale stanare, kao što su:

  1. Korišćenje bučnih kućnih aparata (usisivača, miksera, veš mašine, aspiratora i sl.)
  2. Vika – visoki tonovi su zabranjeni u vreme odmora, tako da svađe morate ostaviti za neko drugo, prikladnije vreme.
  3. Skakanje i trčanje po stanu
  4. Drugi postupci koje remete mir u stambenoj zgradi

Da li to znači da ne možete da pravite slavlje u stanu? Ne. Ukoliko proslavljate rođendan, slavite nešto ili vršite renoviranje stana i znate da će nivo buke biti veći nego što je dozvoljen, ili da će proslava proslava trajati malo duže, neophodno je najkasnije dva dana ranije postaviti obaveštenje na vidnom mestu u zgradi, kako bi ostali stanari bili upoznati sa tim.

Nemojte zaboraviti da, bez obzira na razlog slavlja, vaše druženje ne može trajati duže od 1.00 čas posle ponoći, jer se prema pravilima kućnog reda, nakon toga mora obazbediti tišina u zgradi.

Kućni red i kućni ljubimci

Ako ste se uplašili da ćete sa primenom pravilnika o kućnom redu u zgradama morati da date na usvajanje svog kućnog ljubimca ili ćete morati da se preselite van Beograda, prevarili ste se.

Naravno, držanje kućnih ljubimaca (pasa, mačaka, ukrasnih ptica, malih glodara, akvarijumskih životinja i sl.) je dozvoljeno, s tim što morate da se starate o njima i da ne ostavljate nečistoću u zajedničkim prostorijama i prostoru koji delite sa ostalim stanarima.

I tu je još jedna bitna stavka: na vašeg kućnog ljubimca se takođe odnose pravila o kućnom redu i miru, te ne bi bilo loše da u vreme odmora izvedete vašeg psa u šetnju ukoliko je previše bučan.

Posebni delovi zgrade

Ukoliko ste mislili da je vaša terasa samo vaša i da od nje možete da napravite šta god poželite, ili da je koristite u koju god želite namenu, moraćete da razmislite još jednom.

Zabranjeno je roštiljanje na terasi, u smislu da ne smete da koristite ćumur ili na bilo koji drugi način ložite vatru na terasi, s ozbirom na visok rizik od stvaranja požara.

Vaša terasa, prozori, balkonska vrata, nisu mesto sa kog smete da bacate smeće, predmete ili ostatke hrane, istresate vodu, ili tresete tepihe i stoljnake.

I pobrinite se da je broj na vašim ulaznim vratima na mestu, jer kada se jednom postavi, vaša je obaveza da ga održavate.

Građevinski i instalacioni radovi u stanu

Prva asocijacija na majstore u stanu je buka. Niko ih ne želi, a svi dođemo u situaciju da ih trebamo. Kako se izvođenje građevinskih i instalacionih radova u stanu uklapa u kućni red?

Kao prvo, ukoliko planirate da renovirate svoj stan, neophodno je da imate dozvolu za izvođenje radova od strane upravnika zgrade. Ukoliko se radi o nekim radovima za koje je potrebno pribaviti posebne dozvole, upravniku morate dostaviti odobrenje organa za građevinske radove.

Nakon što ste dobili zeleno svetlo od upravnika, (baš kao što je slučaj sa proslavama) blagovremeno najavite radove ostalim stanarima tako što ćete to naznačiti na vidnom mestu u zgradi.

Ukoliko je tokom radova bila neophodna upotreba nekog zajedničkog prostora, vaša obaveza je da, po završetku radova, sve vratite u prvobitno stanje.

Važna napomena: Građevinske i instalacione radove u stanu nije dozvoljeno raditi u vreme odmora, osim ukoliko je reč o hitnim intervencijama.

Šta je zajednički prostor i pravila koja važe u zajedničkim prostorijama?

Pod zajedničkim prostorom se podrazumeva prostor koji delite sa ostalim stanarima zgrade, kao što su: stepeništa, hodnici, zajednička terasa, krov zgrade, tavanski prostor, biciklarnik, podrum, prostor za sušenje veša, i sl.

Odluku o tome kako će se upotrebljavati prostor i da li će se promeniti namena tog prostora, donosi Skupština stambene zajednice, a upravnik je taj koji se stara o njihovoj upotrebi i pridržavanju rasporeda korišćenja.

Da li treba da napomenemo da, kada je reč o korišćenju zajedničkog prostora, imate obavezu da posle korišćenja počistite za sobom i dovedete u red prostor koji koristite, kako bi stanar koji dođe posle vas mogao nesmetano da ga koristi.

Zajednički prostor je, kao što mu i samo ime govori, zajednički, što znači da ne možete da ga uređujete po svom ukusu ili da u njega stavljate stvari za koje nemate mesta u stanu. Takođe, nije dozvoljeno oslikavanje, crtanje, pisanje ili skrnjavljenje zidova zajedničkog prostora (osim ako se Skupština stambene zajednice nije složila da u vešernici iscrtate mural).

Takođe, u zajedničkom prostoru je izričito zabranjeno korišćenje ćumura i ostalih zapaljivih materijala zbog opasnosti od požara.

Zaključavanje vrata, kapije, podruma i tavana u zgradama

Ne, zaključavanje vrata i kapije u zgradama nije hir vašeg upravnika. Prema pravilniku o kućnom redu u zgradama u Beogradu, predviđena je obaveza zaključavanja leti u periodu od 23.00 do 6.00 časova narednog dana, a zimi od 22.00 do 6.00 časova narednog dana.

Ukoliko vaša zgrada ima interfon, te ukoliko skupština stanara donese takvu odluku, vrata zgrade mogu biti zaključana tokom celog dana.

Ako živite u zgradi u kojoj postoji kapija koja se otvara na daljinsko upravljanje, u obavezi ste da, nakon što ste uterali vaš auto, zatvorite za sobom kapiju.

Prema pravilniku o kućnom redu, podrum u zgradi mora biti uvek zaključan, a svi stanari moraju imati ključ od podrumskih vrata i ne smeju u podrumu držati zapaljive materije i tečnosti koje mogu izazvati požar.

Prozori na podrumu zgrade moraju biti obezbeđeni rešetkom ili gustom žičanom mrežom, kako bi se sprečilo ubacivanje bilo kakvih predmeta ili materijala koji mogu da izazovu požar ili dovedu do oštećenja zgrade. Dobra strana je da vi, kao stanar, nemate ništa sa tim. O bezbednosti prozora na podrumu brine se upravnik zgrade.

Zaključavanje vrata važi i za tavan zgrade, s tim da ključ od vrata tavana ima osoba koju je za to zadužila Skupština stambene zajednice.

Gde držati ogrev u zgradi?

Ukoliko živite u zgradi koja nema centralno grejanje, te morate da nabavite i lagerujete ogrev za zimsku sezonu, prostor predviđen za to je podrum. Ukoliko vaša zgrada nema podrum, na Skupštini stambene zajednice se donosi odluka o zajedničkom prostoru koji će se koristiti u tu namenu.

Ako planirate da se naredne zime grejete na tečni gas ili lož ulja, njihovo skladištenje mora biti u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Krov i krovna terasa

Ukoliko ste navikli da se tokom leta sunčate na krovnoj terasi, možda ćete morati da je zamenite drugom lokacijom, s obzirom da pravilnik o kućnom redu u Beogradu zabranjuje upotrebu i izglazak na krov i krovnu terasu svima osim stručnim licima radi popravki, postavljanja antena i sličnih uređaja, uklanjanja snega, leda i sl.

Koje su vaše obaveze u slučaju padavina i vremenskih nepogoda?

Iako već godinama nemamo “pravu zimu” kakvu pamte stariji sugrađani, sa snegom i ledom, nije loše znati da u slučaju vremenskih nepogoda, stanari imaju obavezu da sa prozora, terasa i balkona uklanjaju sneg i led na način koji ne ugrožava druge stanare i sugrađane, te da ne oštećuju zajedničke prostorije.

O prozorima i vratima na zajedničkim prostorijama (podrum, tavan, svetlarnik i sl.), kao i o zaštiti od smrzavanja vodovodnih i kanalizacionih instalacija brine se upravnik stambene zajednice.

Šta je sa zajedničkim instalacijama, opremom i aparatima?

Naravno, električne, kanalizacione, vodovodne instalacije, kotlarnicu i instalacije grejanja, delite sa ostalim stanarima. Isto važi i za lift, protivpožarni uređaj, gromobran, rasvetu, i aparat za gašenje požara.

Ne, ne morate vi da vodite računa o tome, ali morate znati da, recimo, radove na električnim instalacijama može da izvodi samo osoba (predstavnik pravnog lice ili preduzetnik) ovlašćena za to od strane skupštine stanara.

To znači da ne možete samoinicijativno da zovete svog prijatelja električara, “samo da pogleda časom šta nije u redu sa razvodnom kutijom”.

Kada je reč o vodovodnim i kanalizacionim instalacijama, morate voditi računa o stvarima koje bacate u lavabo, kadu i druge sanitarne elemente, s obzirom da bacajući otpatke i čvrste predmete možete zagušiti i oštetiti kanalizacione instalacije.

Što se tiče kotlarnice i instalacije za grejanje, pravilnikom je predviđeno da njima može rukovati samo lice sa proverenom stručnom osposobljenošću za rad na navedenoj opremi i instalacijama.

Česti kvarovi liftova su u jednom periodu bili svakodnevica u Begoradu. Da li zbog novog sistema upravljanja zgradama ili pravilnika o kućnom redu, liftova van funkcije je sve manje.

Vaša obaveza kao stanara jeste da poštujete istaknuto uputstvo za upotrebu lifta, koje se odnosi na nosivost i dozvoljene dimenzije predmeta koji se mogu transportovati liftom.

Šta kaže kućni red Beograd, Kome se žaliti za nepoštovanje ?

Ukoliko smatrate da neko od vaših sustanara krši pravilnik kućnog reda, možete o tome obavestiti upravnika zgrade ili se obratiti nadležnoj inspekciji u okviru Gradske uprave Grada Beograda.

A kakve kazne očekuju one koji ne poštuju pravila kućnog reda?

Kazne predviđene za nepoštovanje bilo kog od navedenih pravila kreću se od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, u zavisnosti od prekršaja i da li je reč o fizičkom ili pravnom licu.


Newsletter

Ostavi svoj e-mail i budi u toku sa najnovijim aktuelnostima, popustima i novim oglasima.

Priključivanjem na newsletter dobijaćete isključivo Beohost novosti.
Hvala Vam! Uspešno ste se prijavili na Newsletter!
Greška prilikom prijave na Newsletter.