Ukoliko stanari nisu zadovoljni našim radom u prvih 3 meseca, vraćamo novac - bez ikakvih pitanja!

Uvid u račun za struju: EPS platforma od sad i na mobilnom telefonu

Autor
Uroš Đaković
Objavljeno
25.5.2024
Vreme čitanja
🕝
5 minuta

Ne tako davno, uvid u račun za struju smo imali svaki put kada bismo provirili na stanje brojila. Ništa komplikovano, sabirali bismo jeftinu i skupu struju, pomnožili sa cenom kw/h i znali okvirno koliko para treba da izdvojimo za ovu stavku.

Uvid u račun za struju - EPS platforma

A onda su se vremena promenila, proces modernizovao i postao sve osim jednostavnog postupka. I dok su neki sa strepnjom čekali EPS čestitku da stigne u njihovo sanduče, drugi su primenjivali različite matematičke metode da bi makar približno izračunali šta mogu da očekuju za tekući obračun.

Prošle godine EPS je uveo novinu sa novim online portalom koji je potrošačima nudio mogućnost za brz i jednostavan pristup e-računu odmah po formiranju mesečnog zaduženja, pre štampanja i distribucije uobičajenom poštom. Ove godine se otišlo korak dalje. 

Kao nastavak procesa digitalizacije usluga ovog Elektroprivreda Srbije je krajem marta meseca, ove godine, pustila u rad mobilnu aplikaciju „EPS Uvid u račun“. Ova aplikacija dostupna je korisnicima na platformama iOS i Android i besplatno se može preuzeti na Google Play i  App Store prodavnicama.

Kome je namenjen ovaj portal?

Da ne bude zabune, ovaj portal je namenjen malim potrošačima i domaćinstvima, kako bi u svakom momentu imali uvid u potrošnju električne energije, ali i mogućnost da preuzmu e-račun za elektronsko plaćanje. 

Kao motivaciju za instaliranje aplikacije i prelazak na elektronsko plaćanje računa, EPS daje 50 dinara popusta  koji se primenjuju već od prvog narednog računa ukoliko sa papirnih pređete na elektronske račune.

Kako pristupiti portalu EPS-a

Pristup portalu EPS-a moguć je na dva načina

  1. Preko portala EPS-a
  2. Preuzimanjem aplikacije

Koji ćete od ova dva načina koristi zavisi od toga šta više koristite, mobilni telefon ili desktop (kompjuter ili laptop). 

Registracija na EPS Portalu - Uvid u račun
Izvor: EPS portal

Pristup portalu sa desktopa

Da biste pristupili portalu EPS-a i proverili vašu potrošnju električne energije ili se prebacili na elektronsko plaćanje, potrebno je prvo da se registrujete. 

Domaćinstva i mali kupci se lako mogu registrovati i brzo mogu registrovati tako što će popuniti formular na sajtu:

  • odaberete jednu od dve opcije (fizičko ili pravno lice)
  • unesete svoje korisničko ime (vašu e-mejl adresu)
  • kreirate lozinku za vaš nalog i ponovite ga u narednoj koloni

Napomena: prilikom kreiranja lozinke, potrebno je da korstite mala i velika slova, broj i poseban karakter i da lozinka ne bude manja od 8 karaktera (naravno, topla preporuka je da je negde zapišete, ukoliko ne želite da sve držite u glavi).

Nakon registracije stići će vam kod na e-mejl adresu koju ste upisali, koji morate uneti na formular koji vam se prikaže. 

Kada ste završili ovaj proces registracije, možete se prijaviti na vaš nalog na portalu, unesete svoj naplatni broj i JMBG i vaš nalog na portalu je funkcionalan. 

EPS Portal - Dodavanje ugovora o snabdevanju. Prikaz gde se nalazi naplatni broj ugovora o snabdevanju
Izvor: EPS račun za utrošenu električnu energiju

Pristup portalu sa aplikacije

Sa aplikacijom za mobilni, ovaj proces registracije je još kraći. Nakon što preuzmete aplikaciju „EPS Uvid u račun“ sa Google Play ili App Store prodavnice, potrebno je da otvorite aplikaciju i sledite korake za registraciju. 

Potrebno je samo da unesete naplatni broj (koji se nalazi u gornjem uglu vašeg računa koji dobijate u papirnoj formi) i JMBG i vaša aplikacija je spremna za korišćenje.

EPS Portal - Prikaz pregleda potrošnje električne energije
Izvor: EPS Portal

Kako koristiti aplikaciju?

Nakon uspešne registracije, korisnici mogu odmah početi sa korišćenjem aplikacije. Interfejs aplikacije je jednostavan i intuitivan, što omogućava lako snalaženje i brzo pronalaženje potrebnih informacija. Na početnoj stranici aplikacije korisnici mogu videti trenutnu potrošnju električne energije, iznos računa za tekući mesec, kao i pregled prethodnih računa.

EPS Portal - Prikaz pregleda računa za utrošenu električnu energiju
Izvor: EPS Portal

Sve funkcionalnosti EPS platforme "Uvid u račun"

Ova multifunkcionalna platforma omogućava kroisnicima da na jednom mestu:

  • prate potrošnju električne energije
  • imaju pristup e-računu odmah po formiranju
  • imaju uvid u zaduženja i uplate tri godine unazad
  • imaju detaljan pregled potrošnje po zonama i tarifama
  • pristupe pregledu i elektronskom plaćanju računa za više mernih mesta u različitim regionalnim područjima Republike Srbije
  • koriste kalkulator za okvirno određivanje cene po osnovu utrošene energije

Aplikacija „EPS Uvid u račun“ nije samo pregled potrošnje i računa. Korisnici mogu podešavati obaveštenja za dospele račune, kao i koristiti kalkulator potrošnje kako bi unapred znali koliko će platiti za naredni mesec. Pored toga, tu je i opcija za direktno plaćanje računa putem aplikacije, čime se štedi vreme i smanjuje potreba za odlaskom do banke ili pošte.

EPS Portal - Plaćanje računa - Prikaz odabira načna plaćanja
Izvor: EPS Portal

Elektronsko plaćanje računa preko portala je moguće platnim karticama Dina, Visa i MasterCard, kao i za instant plaćanja IPS Skeniraj. 

Ko se opredeli da račun za električnu energiju plaća elektronski, ova aplikacija je sve što će mu biti potrebno za redovno plaćanje računa za struju.

Sigurnost na prvom mestu

Iako korisnicima prošle verzije portala verovatno još odzvanja u ušima hakerski napad iz decembra meseca, iz EPS-a poručuju da ni u jednom momentu snabdevanje i sigurnost podataka korisnika nije bila ugrožena. 

Sigurnost podataka je jedan od prioriteta nove EPS aplikacije. Svi podaci korisnika su zaštićeni najnovijim sigurnosnim protokolima, a plaćanje računa putem aplikacije je jednako bezbedno kao i plaćanje putem banke. EPS je uložio značajna sredstva u razvoj i implementaciju sigurnosnih mera kako bi osigurao bezbednost i poverenje korisnika.

EPS Portal - Uvid u uplate računa za struju
Izvor: EPS Portal

Korak ka zelenijoj budućnosti

Jedna od značajnih prednosti prelaska na elektronske račune je i ekološki aspekt. Prelaskom na e-račune, smanjuje se upotreba papira, čime se doprinosi očuvanju šuma i smanjenju otpada. Ovo je jedan od načina na koji EPS, zajedno sa svojim korisnicima, može doprineti očuvanju životne sredine.

EPS Portal - Uvid u opomene i obustave električne energije
Izvor: EPS Portal

U korak sa vremenom

Digitalizacija je postala neizostavan deo našeg svakodnevnog života, a EPS to prepoznaje kroz svoju novu mobilnu aplikaciju. Sa EPS "Uvid u račun“, imate trenutni uvid u račun za struju, omogućavajući vam da pratite potrošnju i plaćate račune jednostavno i bez stresa. Iskoristite prednosti moderne tehnologije i budite uvek u korak sa vremenom!

Često postavljana pitanja

Da li mogu koristiti EPS mobilnu aplikaciju bez interneta?

Ne, EPS mobilna aplikacija zahteva internet vezu za pristup informacijama o vašem računu i potrošnji električne energije.

Koliko košta korišćenje EPS mobilne aplikacije?

EPS mobilna aplikacija je besplatna za preuzimanje i korišćenje. Korisnici mogu preuzeti aplikaciju sa Google Play ili App Store prodavnica bez dodatnih troškova.

Da li je moguće primati obaveštenja o dospelim računima putem aplikacije?

Da, EPS mobilna aplikacija omogućava korisnicima da podešavaju obaveštenja za dospele račune, kako bi bili blagovremeno informisani o iznosu i datumu plaćanja.

Da li domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da biraju kako će plaćati račune kada se prijave na portal?

Da, građani imaju mogućnost da na mobilnom telefonu ili portalu "Uvid u račun" Elektroprivrede Srbije odaberu kako će plaćati račune. Svako ko se opredeli da svoje račune plaća elektronski, moći će da sa nekoliko klikova i manjom provizijom reguliše svoje dugovanje za struju. 

Zašto je potrebna aplikacija?

Mobilna aplikacija je nastavak procesa digitalizacije. To važan korak u nastojanju EPS-a da olakša građanima da svako ko se opredeli da račun za električnu energiju dobija elektronskim putem može tako i da ga plati.

Newsletter

Ostavi svoj e-mail i budi u toku sa najnovijim aktuelnostima, popustima i novim oglasima.

Priključivanjem na newsletter dobijaćete isključivo Beohost novosti.
Hvala Vam! Uspešno ste se prijavili na Newsletter!
Greška prilikom prijave na Newsletter.